Дева

( 24 август - 22 Септември ) 

Име на Санскрит: Каня | Значение на Името: Девицата | Тип: Земен-Подвижен-Ин | Планета управител: Меркурий | Цветове : Златист, Оранжев, Бял, Сив, Жълт | Щастлив Ден : Сряда | Щастливи числа: 5, 14, 23, 32, 41, 50

Девите, са женствени, грациозни и чувстващи дълг. Те са 6-ия Знак на зодиака и щателни перфекционисти. Повечето индивиди родени под знака Дева са искрени и грижещи се за проблемите на техните семейства, приятели и близки. Въпреки това, те също са склонни да се безпокоят и хленчат до-голяма степен. Критични и взискателни към повечето идеи, неща и ситуации, Девите могат да внесат както спокойствие така и смут. Този атрибут на Девите ги прави малко по-раздразнителни и донякъде негативни в подхода си. Независимо от това, Девата е земен знак, и майката-земя като качества и способности е част от естеството на тези индивиди. Това ги прави нежни, грижовни, любящи и отговорни благодеятели, но тези благодеятели ще очакват от вас да следвате строг набор от правила. Да, това е друг много важен аспект в личността на Девата - повечето от тези хора са страхотни перфекционисти и организатори а това е причината, те да имат определен набор от правила,които да следват – и да очакват и другите също да се придържат към тях. Девите са страхотни педанти и ще ги забележите със списък за почти всичко. Рядко ще намерите бюрото на Девата разхвърляно или леглото неоправено. Методични и ефикасни, Девите също са отворени към това да помагат на другите, особено на тези, които са техни близки. Експерти в комуникацията, те често са добри в даването на съвети, и по този начин, може да откриете в тях уникален съветник. Те също така стават добри родители, и са доста защитно настроени към тяхната половинка, семейство и близки. Не на последно място, Девите са най-големите перфекционисти в зодиака - толкова специални в стремежа им за фитнес, здраве и благосъстояние както към самите себе си,така и към другите.

Качества

Положителни: аналитичност, сдържаност, представителност, взискателност, преданост, чистота, непорочност, скромност

Отрицателни: придирчивост, тревожност, притеснителност, алчност, догматичност, нервност, предвзетост, свръх взискателност, критичност.

Външен вид 

Мъжът Дева - Среден ръст, слаба фигура пропорционално развито тяло, високо, изразено чело, прав нос; очи - живи, подвижни и изразителни, сини или кафяви на цвят; устни - добре оформени, често тънки; тясна брадичка. Походка - енергична, пъргава.

Жената Дева - стройна, с красива дълга коса, може да бъде и чуплива, цвят на косата - кестенява или рус. Лице – заоблено, с изразителни очи, добре очертани устни. Винаги спретнато облечена, приветлива, тиха. Отделя много време за поддържане на външния си вид.

Здраве

Представителите на зодия Дева не се отличават със стабилно здраве - напротив - често боледуват, но не от застрашаващи живота им болести. Един от житейските уроци, които трябва да усвоят, е да ценят здравето си и да се научат да го поддържат винаги в добра форма. Тяхното слабо място е храносмилателната система, затова трябва да избягват пикантните и трудно смилаемите храни. Често страдат и от лениви черва. Склонни са към апатия, безпокойство и песимизъм. Имат лабилна нервна система, често са напрегнати, не могат да се отпуснат.

Препоръки: Да се хранят с вегетарианска храна, да постят, да избягват нервното натоварване и стреса. Повече спокойствие и релаксация.

Капки на Бах

Шуслерови Соли

Ароматерапия

Витамини и Минерали

Храни за зодия Дева

Растения - овес, ечемик, цикория, чубрица, валериан 

Аромати - кимион, канела, шибой, дафинов лист, кардамон.

Хранене - бобови и пшенични култури и изделия, плодове, цветно зеле, целина, спанак, храни богати на витамини от групите А, В, С; калий.

Работа

Области - химия, фармакология, здравеопазване, наука, техника, математика, счетоводство, администрация, деловодство, занаяти.

Професии - медицински работник, чиновник, счетоводител, служещ, учен, химик, биолог, аптекар, диетолог, снабдител, майстор.

Известни личности

Тодор Живков, Ерик Хонекер, Николай Гяуров, Шон Конъри, София Лорен, Грета Гарбо, Лев Толстой, Хърбърт Уелс, Станислав Лем, А.Стругацки, ГьотеК.Циолковски, Фарадей, Хегел, Кампанела, Ришельо, Иван Грозни, Феликс Дзержински, Михаил Кутузов, Ръдърфорд, Корнелиус Агрипа.