Телец

(21 април - 21 май)

Име на Санскрит: Вришабха | Значение на Името: Бикът | Тип: Земен-Пасивен-Ин | Планета управител: Венера | Цветове : Син, Синьозелен| Щастлив Ден : Петък | Щастливи числа: 6, 15, 24, 33, 42, 51

Телецът е втория знак в зодиака. Трудолюбив, инат, стабилен и практичен. Управлявани от Венера, Телеците, обичат да се радват на всички телесни  материални удоволствия. Те се радват на любовта и са склонни към прекаляване с всичко материално. Няма да се поколебаят да бъдат допълнително мили и грижливи за да откриете и вие тези удоволствия. Повечето Телци са ценители на добрата храна и добърия живот. Парадоксалното е, че са фиксирани в подхода си и пренебрегват промяната. Те са лоялни и привързани към любимите си хора, работните места, работодатели, проекти, приятели и почти всеки и всичко. Мнозина вярват, че Телецът е най-надеждната Зодия в целия зодиак, просто защото те не обичат идеята за "промяна". Това им качество ги прави доста твърдоглави и упорити. Когато това се използва в работата, упоритоста се превръща в предимство – използването и в лични взаимоотношения се превръща в инат което е лошо. Те са щастливи, търпеливи и искрени в цялостния им подход. За разлика от Овенът, Телецът, също е надарен със способността да доведе даден проект до завършване но благодарение на упоритост а не на прибързване. Обичат да се състезават, избутват и променят своите графици и приоритети с цел да завършат започнатото. Имайте предвид, че е изключително трудно да убедите Телеца да промени мнението си. Също така, много от тях са бавни и мързеливи, което може да раздразни партньорите им. Независимо от това, като партньори те са отлични любовници, склонни да ценят своите близки, над всичко и всички. Техните качества и сигурност са ценни за Телците, които от своя страна няма да се поколебаят да обсипят своя избраник с невероятни подаръци.

Качества

Положителни: жизненост, спокойствие, настойчивост, търпение, услужливост, лоялност, методичност, артистичност, музикалност.

Отрицателни: инат, мудност, твърдоглавост, недоверчивост, злопаметност, ревнивост, равнодушност, снизходителност към собствените слабости, сладострастие.

Външен вид 

Мъжът Телец е среден на ръст, с пропорционално развито тяло. Има здрав врат и рамене, гръдният кош и вратът са широки и силни. Лицето е широко, с добре развити скули; косата обикновено е тъмна, чуплива или къдрава, но има и руси, светли типове. Очите са светли за светлите типове, и тъмни - за тъмните. Веждите са гъсти, носът е голям с широки ноздри; устата - голяма, брадата е добре оформена; походката – спокойна, уверена.

Жената Телец е склонна към напълняване, със здраво тяло, широки бедра. Лицето е красиво и добре поддържано. Има гъста и чуплива коса, кестенява или златиста на цвят. Очите са тъмни, влажни и изразителни. Уста е голяма, със сочни устни. 

Здраве

Телците се радват на добро здраве, но когато заболеят, болестите са продължителни, с усложнения, могат да станат хронични. Възстановителните процеси протичат бавно, но сигурно. При представителите на знака Телец се наблюдава забавен обмен на веществата, което автоматично води до натрупване на мазнини и пълнота при прекомерно или нерационално хранене. Особено внимание трябва да се обръща върху храненето на децата Телци – да не се насилват да ядат, да се хранят само когато са гладни, да се създаде режим на хранене. При възрастните съществува склонност да злоупотребяват с храна по време на емоционални тревоги, депресии. Слабо място е щитовидната жлеза. Типични заболявания: диабет, ангина, катар, базедова болест, операция на сливици.

Препоръки: В менюто да се включат храни, богати на йод, да не употребяват вода по време на ядене. Да се хранят балансирано, да съблюдават диета, да поддържат контакт с Природата – екскурзии, почивки.

Капки на Бах

Шуслерови Соли

Ароматерапия

Витамини и Минерали

Храни за зодия Телец

Растения: пролетни зеленчуци и плодове

Аромати: тежки, които ухаят на цветя – жасмин, магнолия, люляк, карамфил.

Хранене: В менюто задължително да се включат хранителни продукти съдържащи йод – риба и рибни продукти, морски дарове, йодирана сол. Освен това млечни продукти – сирене, кашкавал, мляко. Подходящи са и всички пролетни зеленчуци. Плодове - череши, ябълки, авокадо, банани, вишни, праскови, круши, фурми, малини, ягоди.

Работа

Области - финансови и застрахователни институции, селско и горско стопанство, естествознание, биология, изкуство, култура.

Професии – банкер, брокер, търговец на мебели или недвижими имоти, селскостопански работник, млекар, цветар, собственик на ресторант, готвач, музикант, певец, медицински работник, биолог, ботаник и др.

Известни личности

Барбара Стрейзанд, Ела Фицджералд, Шер, Йехуди Менихин, Лили Иванова, Борис Христов, Чайковски, Прокофиев, Шекспир, Балзак, Фройд, Кант, Витгенщайн, Карл Маркс, Робеспиер, Хитлер, Жириновски.