Овен

(21 март - 20 април)

Име на Санскрит: Меша  | Значение на Името: Овенът | Тип: Огнен-Кардинален-Ян | Планета управител: Марс | Цветове : Червен, Пурпурен| Щастлив Ден : Вторник | Щастливи числа: 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72

Това е първия знак на зодиака. И много от хората родени под този знак считат себе си за първенци. Овните са известни със своята пламенна ревност и жизнерадост. Най-впечатляващите им черти са лидерски качества и оптимизъм. Повечето Овни имат горещо желание да започнат нещата, бързо и нямат търпение да ги завършат. Лицата, родени под знака Овен са известни също като пионерите на Зодиака, и много пъти тяхната смела натура в основата на това да излезнат победители. Овните проявяват също силна енергия и динамика, както и вродена харизма, с която често са в състояние да убедят и да поведат хората без усилие. В отношенията си е установено, че Овенът е любящ и лоялен партнъор. Когато Овенът се влюбва, той няма да  чака, а по-скоро веднага ще отиде и ще изрази своите чувства, без дори да се замисли. Обвързаните Овни са познати с това че глезят своите партнъори, прекалено. Простодушните и обикновено наивни като деца, Овни са изключително обезсърчени и разочаровани, когато любовта, която получават не е реципрочно равна на тази която дават. Те се опитват и умеят да разберат своя избраник, но само до момента в който получават необходимото внимание и любов (или надеждата в него) в замяна.

Качества

Положителни: независимост, смелост, предприемчивост, честолюбие, дружелюбност, откровеност, оптимизъм, въодушевление, благородство, ентусиазъм, активност.

Отрицателни: нетърпеливост, егоизъм, припряност, безцеремонност, склонност към преувеличение, безразсъдство, гневност, избухливост, деспотичност, наивност, липса на такт и дипломатичност.

Външен вид 

Мъжът Овен е среден на ръст, с широки рамене и добре развита мускулатура. Лице – квадратно, широко, с добре развити скули; коса – гъста, тъмна; вежди – гъсти, сключени; поглед – твърд, дързък и прям; светли очи; орлов нос; широка уста със стиснати устни, но не и тънки; брада – четвъртита и издадена; тъмен тен; особени белези – бенка, белег на лицето; походка – бърза, с леко приведена глава напред; осанка – властна, наперена.

Жената Овен е стройна, силна физически, макар че може да изглежда и крехка. Коса – гъста, тъмна или с червеникав оттенък, без непременно да е естествен, походката е устремена, решителна.

Здраве

По принцип представителите на зодия Овен са здрави и изключително жизнени. Най-често имат оплаквания от мигрена, невралгии, психически разстройства. Слаби места - главата, стомахът, зъбите, костната система, бъбреците и очите. За щастие, рядко боледуват продължително.

Препоръки: да се сваля нервното напрежение, регулярни почивки, да се отделя време за релаксация и да се спи достатъчно. Да се контролира и трансформира агресивността.

Капки на Бах

Шуслерови Соли

Ароматерапия

Витамини и Минерали

Храни за зодия Овен

Растения: магданоз, целина, шипка, моркови, орехи, коприва, спанак, чесън.

Аромати: канела, лавандула, евкалипт, мускус, мента.

Хранене: Калорична храна, богата на белтъчини, желязо, калий, фосфор, витамини. Риба, овесени ядки, бобови, житни култури. За всеки знак са подходящи и растенията, които растат, зреят в неговия сезон – за Овен това са пролетните зеленчуци и плодове.

Работа

Области - армия, полиция, спорт, промишленост, техника, компютри.

Професии – офицер, войник, разузнавач, предприемач, железничар, техник, конструктор, оръжейник, полицай, хирург, пилот, монтьор, инженер и др. типично мъжки професии.

Известни личности 

Томас Джеферсън, Ото фон Бисмарк, Хрушчов, Емил Зола, Бах, Леонардо да Винчи, Франциско Гойя, Чарли Чаплин, Питър Устинов, Марлон Брандо, Жан Пол Белмондо, Джродано Бруно, Линда Гудман.