Ароматерапия

Натуралните масла могат да се извличат от различни части на растенията като цветове, листа, корени, стъбла, кора.

Използването на етерични масла за терапевтични, духовни, хигиенни и ритуални цели датира от редица древни цивилизации, включително и от китайските, индийските, египетските, гръцките и римските, които ги използвали в козметиката, като парфюми и лекарства. Лечебните свойства на растителните масла са описани от Диоскорид в неговата книга De Materia Medica, написана през първи век. Дестилирани етерични масла били използвани като лекарства след изобретяването на дестилацията като процес през единадесети век, когато Авицена изолирал етерични масла, използвайки парна дестилация.

Резултат с изображение за essential oils

Около 1907г. концепцията за ароматерапия била за първи път повдигната от малък брой европейски учени и лекари. През 1937г. думата първо се появява в печатното издание във френска книга, посветена по този въпрос: Aromathérapie: Les Huiles Essentielles, Hormones Végétales от (Рене Маурис Гатефос). Английския вариант на книгата е публикуван през 1933.През 1928г. получава изгаряния по лицето и ръцете след експлозия в лабораторията, в която работи. Той започва да лекува раните си с лавандулово масло. След като проучва мощното лечебно действие на това растение, той обръща внимание и на действието на други етерични масла върху човешкия организъм.

Френският хирург Жан Валне е пионер лекарствената употреба на етерични масла, които той използва като антисептици в лечението на ранени войници по време на Втората световна война.

Състав:

В растенията, освен етерични масла, се съдържа и голямо количество от различни неорганични соли, въглехидрати, белтъци, антрахинони, флавоноиди, сапонини, алкалоиди и гликозиди. За да се намерят причините за лечебното действие на повечето ароматни растения, учените проучват обстойно и съставът на много масла, съдържащи се в тях, а именно метилсалицилат, евгенол, бизаболол, ментол, фенилетанол, тимол, линалол, линалацетат и др.

Резултат с изображение за aromatherapy

Приложение:

Етеричните масла намират широко приложение за профилактика на различни заболявания. Доказана е стимулиращата функция, която оказват на мозъка - те повишават когнитивните функции и подобряват настроението. Ароматерапията се прилага още за лечение на скованост в мускулите, кожни раздразнения, главоболие, проблеми със сексуалната функция, нарушения в съня, стрес, страхови състояния, депресия и други нервни разтройства. Етеричните масла притежават доказани противобактериални и противовирусни заболявания и затова употребата им е препоръчителна при лечение на различни инфекциозните заболявания, предавани по въздушно-капков път. Някои от маслата дори са способни да понижат количеството на Micrococcus luteus до 82%, Pseudomonas aeruginosa до 96% и на Staphylococcus aureus до 44%.

Начини на приложение:

Действието на маслата се обяснява с носната лигавица, която участва в обонянието на човек чрез изпращане на нервни импулси до лимбичната система, където се обработва информацията, получена от лигавицата на носа чрез обонятелните нерви. Тъй като всеки човек има различно обоняние и различни представи за възприетия мирис, ароматерапията също действа индивидуално на различните хора. Етеричните масла могат да се въвеждат в организма чрез различни начини. 

Масаж на тялото:

Етеричните масла биват втривани върху кожата чрез масажни движения. Чрез този метод те бързо попадат в кръвоносната система и оказват цялостно благоприятно действие върху функциите на организма. Специално създадени са масла, предназначени за локално приложение върху участъци, засегнати от стрии, целулит, както и при затлъстяване.

Резултат с изображение за massage

Инхалиране:

Инхалирането, или вдишването, е друг начин на въвеждане на маслата в организма. Това се осъществява чрез горните дихателни пътища и се прилага в случаите, в които маслата се намират в летливо състояние. Подходящо е при различни инфекциозни заболявания, предавани по въздушно-капков път като грип, а също така и при ларингит, бронхит, фарингит.

Свързано изображение

Маска за коса:

Този метод на приложение на етеричните масла се използва преди всичко за разкрасителни процедури. Маслото се втрива във върховете на косата при чест цъфтеж или в нейните корени чрез нежни масажни движения, когато тя е изтощена, без блясък и обем, омазнена, изсушена или при различни проблеми със скалпа.

Резултат с изображение за hair mask oils

Балсам за лице:

Маслата от арган, лавандула, роза, салвия и други растения се използват за хидратиране, подхранване, подмладяване, освежаване и подобряване на еластичността на кожата на лицето. Могат да се нанасят по 3-4 и повече пъти в денонощието. Освен за разкрасяване, маслата могат да се прилагат и при лечение на различни кожни проблеми като екзема, брадавици, белези, рани, обриви, синини.

Резултат с изображение за face balm mask

Масаж на ходила:

Маслата се прилагат при хронична умора на крайниците, образуване на отоци в тях или наличие на разширени вени. Те подобряват периферното кръвообращение в ходилата и облекчават болката. Доказан е и техния дезодориращ ефект, поради което се използват масово за премахване на неприятния мирис от крайниците.

Резултат с изображение за foot massage

Масаж в областта на слепоочието:

Прилага се за лечение на депресия, стрес, апатия, отпадналост и изтощение.

Резултат с изображение за head massage

Препоръчителни видове Капки на Бах според зодиакалния знак можете да намерите тук:

Посочете вашия зодиакален знак.

За да подберете най-точно своите хранителни добавки можете да се свържете с Кирил Горанов и да запишете своя час за консултация тук. Цени и видове услуги можете да намерите тук.